Ogoh Ogoh

22.03.2015 13:08

Ogoh Ogoh je hinduistický svátek oslav starého a začátku nového roku. Letos připadl poslední den starého roku na 20.3. a slavil se příchod roku 1937 podle hinduistického kalendáře. Tyto oslavy připomínají náš Silvestr.

Ogoh Ogoh jsou démoni, kteří obývají Bali. Jde o duchy, kteří žijí ze zlých skutků lidí a můžou všemožně škodit. Též se říká, že hlavním účelem Ogoh Ogoh je čištění přírodního prostředí od jakýchkoliv duchovních znečišťujících látek z činností živých bytostí (zejména lidí).

V podvečer před Nyepi se ulice plní věřícími i zvědavými turisty. Celou ceremonii zahajuje svým rituálním tancem Barong, jakýsi drak, mytologická postava balijského hinduismu. Je to král duchů a představitel dobra. Následuje proslov, modlení a oběti bohům v podobě květin, ovoce i pečených kuřat.

Se setměním začíná za strašného rámusu průvod s obrovskými sochami, které mají obvykle podobu mytologických postav, většinou démonů. Jsou vyrobeny z polystyrénu, papíru, dřeva a laku, postavené na bambusových podstavcích, které nese skupinka kluků na svých ramenou. Zlé duchy je třeba pořádně vylekat, aby se nechali zahnat a dali lidem klid, proto jsou v ulicích slyšet klaksony, píšťalky a řev.

Průvod, o cca 20ti démonech, se koná vždy na silnici s křižovatkou tvaru T, kde se Ogoh Ogoh třikrát otáčí proti směru hodinových ručiček. Otáčení podobiznami během průvodu představuje kontakt těla s duchy. Je určena k zmatení zlých duchů. Po skončení průvodu se všechny Ogoh Ogoh odváží na odlehlé místo za vesnicí/městem, kde jsou určeny ke zničení.

Den ticha, Nyapi

Po oslavách všichni odchází domů a mají celý následující den na regeneraci. Po Ogoh Ogoh totiž následuje takzvaný den ticha, během kterého se Hinduisté modlí a meditují. Od svítání do svítání není možné dělat nic, čím by se rušil klid a tak je zakázáno vycházet z domu ven, používat oheň nebo světlo, pracovat, bavit se. Zastaví se také veškerá doprava, silniční, lodní i letecká. Na a z Bali se v tento den nedostanete ani nemůžete na výlet či pláž. Televize nevysílá, všichni musejí být tiše, aby nerušili své sousedy. Totéž platí i pro turisty, proto v tento den musí zůstat na hotelech a nevycházet.

Tento den ticha, Nyapi, je proto, aby si přeživší démoni mysleli, že je ostrov neobydlený a opustí ho.



 

Barong